Vaccineren met AstraZeneca-vaccin tijdelijk gepauzeerd

Vragen over AstraZeneca vaccin

Informatie n.a.v. berichtgeving over vaccinatie met AstraZeneca

Beste patiënten,

Wij hebben gisteravond laat (zondag 14 oktober) vanuit het Ministerie het bericht gekregen dat wij tijdelijk uit voorzorg geen vaccinaties met het AstraZeneca meer mogen zetten. Dit besluit is naar aanleiding van nieuwe berichtgeving die dit weekend bekend is geworden en vooralsnog uit voorzorg en geldt voor de komende 2 weken.

Directe aanleiding voor het advies van de medicijnautoriteit CBG is dus nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan de eerdere bekende trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde (en de vaccinatie dus nog wel doorgang mocht vinden).

Het CBG geeft aan dat er in totaal 6 nieuwe meldingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland en andere landen zijn er momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Inmiddels zijn er in Nederland al 350.000 mensen gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. Op dit moment zal er op Europees niveau verder onderzoek plaats gaan vinden.

Alle afspraken voor een vaccinatie in de komende 2 weken worden dan ook afgezegd. Wij hebben in onze praktijk afgelopen zaterdag al een groep mensen gevaccineerd, voor hen zijn er nu geen extra voorzorgsmaatregelen nodig.

We verwachten dat we voor de mensen, die wij afgelopen weekeinde al hebben gevaccineerd, binnenkort meer duidelijkheid kunnen geven voor zij hun tweede prik zouden krijgen.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op coronavaccinatie.nl of bellen met 0800 – 1351 (8-20 uur)

Met vriendelijke groet,

Dokter Heemskerk-Maat.